Syrop miętowy w okresie jesienno - zimowym to znakomita mikstura, która działa przeciwzapalnie i łagodzi pierwsze objawy przeziębienia i grypy.
Syrop miętowy nadaje się również znakomicie jako dodatek do ciast i deserów. Ja dodaję go także do herbaty.
Składniki:
- 10 większych, rozłożystych gałązek mięty
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Miętę dokładnie myję a następnie przekładam do garnka i zalewam wodą. Zagotowuję i odstawiam na 24 godziny.
- Odcedzam płyn przez sitko i odciskam dokładnie gałązki mięty.
- Do płynu dodaję cukier oraz sok z cytryny i zagotowuję od czasu do czasu mieszając póki cukier się rozpuści. Następnie dalej gotuję na mniejszym ogniu około 30- 60 minut aż syrop nieco zgęstnieje.
- Gorący syrop przelewam do butelek, zakręcam, odwracam do góry dnem i czekam aż wystygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz