Brzdąc jest ciastem znanym w Wielkopolsce i jednym z moich ulubionych. Składa się z biszkoptu przełożonego delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki z kakao.
Ciasto jest stosunkowo proste do zrobienia ale wymaga nieco czasu z uwagi na czas pozostawania w lodówce. Najlepiej zacząć je robić wieczorem od przygotowania kremówki, która jest podstawą do masy brzdącowej.
Składniki na formę o wymiarach 21x21cm:
na masę serową:
- 800 g sera białego mielonego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 6 łyżek cukru ( lub trochę więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)
na masę brzdącową:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki kakao (lekko czubate)
- 6 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- 100 ml śmietany kremówki do dekoracji
- duża paczka herbatników lub biszkoptów
Przygotowanie:
- Kremówkę wlewam do garnka, dodaję cukier i kakao a następnie podgrzewam ( nie doprowadzam do wrzenia!) do rozpuszczenia składników kiedy ostygnie wkładam do lodówki - na minimum 8 godzin ( ja kremówkę podgrzewam wieczorem i odstawiam do lodówki na całą noc)
- Dno formy wykładam herbatnikami.
- Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody.
- Do sera dodaję rozpuszczoną żelatynę razem z cukrem i mieszam mikserem a następnie wylewam na herbatniki i wkładam do lodówki do zastygnięcia.
- Żelatynę do masy brzdącowej rozpuszczam w niewielkiej ilości wody.
- Kremówkę z kakao ubijam ( podgrzana wcześniej kremówka nie ubije się nigdy na sztywno, będzie jedynie lekko ubita), pod koniec ubijania dodaję żelatynę i raz jeszcze krótko miksuję, wylewam na masę serową i wstawiam do lodówki.
- Ubijam kremówkę i dekoruję nią ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz