wtorek, 28 stycznia 2020

Sernikobrzdąc


Brzdąc jest ciastem znanym w Wielkopolsce i jednym z moich ulubionych. Składa się z biszkoptu przełożonego delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki z kakao. 
Ciasto jest stosunkowo proste do zrobienia ale wymaga nieco czasu z uwagi na czas pozostawania w lodówce. Najlepiej zacząć je robić wieczorem od przygotowania kremówki, która jest podstawą do masy brzdącowej.

Składniki na formę o wymiarach 21x21cm:
na masę serową:
  • 800 g sera białego mielonego 
  • 6 łyżeczek żelatyny 
  • 6 łyżek cukru ( lub trochę więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)
na masę brzdącową:
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżeczki kakao (lekko czubate)
  • 6 łyżeczek cukru 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
dodatkowo:
  • 100 ml śmietany kremówki do dekoracji 
  • duża paczka herbatników lub biszkoptów
Przygotowanie:
  1. Kremówkę wlewam do garnka, dodaję cukier i kakao a następnie podgrzewam ( nie doprowadzam do wrzenia!) do rozpuszczenia składników kiedy ostygnie wkładam do lodówki - na minimum 8 godzin ( ja kremówkę podgrzewam wieczorem i odstawiam do lodówki na całą noc)
  2. Dno formy wykładam herbatnikami.
  3. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody.
  4. Do sera dodaję rozpuszczoną żelatynę razem z cukrem i mieszam mikserem a następnie wylewam na herbatniki i wkładam do lodówki do zastygnięcia. 
  5. Żelatynę do masy brzdącowej rozpuszczam w niewielkiej ilości wody.
  6. Kremówkę z kakao ubijam ( podgrzana wcześniej kremówka nie ubije się nigdy na sztywno, będzie jedynie lekko ubita), pod koniec ubijania dodaję żelatynę i raz jeszcze krótko miksuję, wylewam na masę serową i wstawiam do lodówki.
  7. Ubijam kremówkę i dekoruję nią ciasto 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz