Proste do zrobienia chociaż trochę czasochłonne gdyż trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Smakują bardzo dobrze z cukrem pudrem lub dżemem.
Składniki na około 12 sztuk:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 150 g sera białego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczam z cukrem i jedną łyżką mąki w 1/2 szklanki mleka i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Do dużej miski wkładam mąkę, cukier waniliowy, jajka, pozostałe ciepłe mleko oraz wyrośnięty rozczyn, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Kiedy ciasto jest wyrośnięte dodaję pokruszony ser i mieszam.
- Na rozgrzany olej kładę po 2 łyżki masy i smażę z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz