Smaczne i szybkie do wykonania ciasto, które doskonale smakuje z mrożonymi jak i świeżymi porzeczkami.
Składniki na formę o wymiarach 21 x 21cm:
na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 2 małe jajka
- 150 g miękkiego masła
- 400 g porzeczek ( ja użyłam mrożonych)
na kruszonkę kokosową:
- 60 g masła
- 60 g wiórków kokosowych
- 5-6 łyżeczek cukru
Przygotowanie:
- Porzeczki rozmrażam na sitku by pozbyć się nadmiaru wody ( gdy używam swieżych porzeczek czynność tą pomijam)
- Piekarnik nagrzewam do 170 stopni.
- Wszystkie składniki na ciasto ( oprócz porzeczek) wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto, jeśli za mocno się klei dodaję odrobinę więcej mąki. 2/3 ciasta wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekam w piekarniku przez 15 minut.
- W międzyczasie w garnuszku rozpuszczam składniki na kruszonkę: cukier, wiórki i masło. Kiedy składniki się połączą dodaję je do pozostałej części ciasta i wyrabiam.
- Wyciągam formę z podpieczonym ciastem z piekarnika, wykładam porzeczki i posypuję je kruszonką. Wstawiam do piekarnika na kolejne 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz