niedziela, 2 lutego 2020

Ciasto z porzeczkami i kokosową kruszonką


Smaczne i szybkie do wykonania ciasto, które doskonale smakuje z mrożonymi jak i świeżymi porzeczkami.

Składniki na formę o wymiarach 21 x 21cm:
na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 2 małe jajka
  • 150 g miękkiego masła 
  • 400 g porzeczek ( ja użyłam mrożonych)
na kruszonkę kokosową:
  • 60 g masła 
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 5-6 łyżeczek cukru 
Przygotowanie:
  1. Porzeczki rozmrażam na sitku by pozbyć się nadmiaru wody ( gdy używam swieżych porzeczek czynność tą pomijam)
  2. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni.
  3. Wszystkie składniki na ciasto ( oprócz porzeczek) wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto, jeśli za mocno się klei dodaję odrobinę więcej mąki. 2/3 ciasta wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekam w piekarniku przez 15 minut.
  4. W międzyczasie w garnuszku rozpuszczam składniki na kruszonkę: cukier, wiórki i masło. Kiedy składniki się połączą dodaję je do pozostałej części ciasta i wyrabiam. 
  5. Wyciągam formę z podpieczonym ciastem z piekarnika, wykładam porzeczki i posypuję je kruszonką. Wstawiam do piekarnika na kolejne 25 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz