Pyszny, sprawdzony sernik, który nigdy nie opada i zawsze wychodzi. Jest smaczny
i bardzo sycący. Nadaje się znakomicie na Święta jak i do niedzielnej kawy.
Składniki na formę o średnicy 28 cm:
masa serowa:
masa serowa:
- 1 kg sera półtłustego
- 2 jajka
- 250 g miękkiego masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 250 g masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
dodatkowo:
- 1 większa puszka ananasów
- Wszystkie składniki na masę serową wkładam do garnka i miksuję na jednolitą masę.
- Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, masła oraz cukru pudru ugniatam ciasto.
- Białka ubijam na sztywno; pod koniec ubijania dodaję cukier.
- Ananasy z puszki odsączam.
- Połowę ciasta wykładam na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia; na ciasto wykładam masę serową a następnie ananasy. Ananasy przykrywam pianą z białek a następnie na pianę z białek kładę małe kawałki pozostałego ciasta.
- Piekę godzinę w tempertaurze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz