niedziela, 9 lutego 2020

Sernik z ananasami



Pyszny, sprawdzony sernik, który nigdy nie opada i zawsze wychodzi. Jest smaczny 
i bardzo sycący. Nadaje się znakomicie na Święta jak i do niedzielnej kawy. 

Składniki na formę o średnicy 28 cm:
masa serowa:
  • 1 kg sera półtłustego
  • 2 jajka
  • 250 g miękkiego masła 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru 
ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny 
  • 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo na bezę:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
dodatkowo:
  • 1 większa puszka ananasów
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na masę serową wkładam do garnka i miksuję na jednolitą masę.
  2. Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, masła oraz cukru pudru ugniatam ciasto.
  3. Białka ubijam na sztywno; pod koniec ubijania dodaję cukier.
  4. Ananasy z puszki odsączam.
  5. Połowę ciasta wykładam na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia; na ciasto wykładam masę serową a następnie ananasy. Ananasy przykrywam pianą z białek a następnie na pianę z białek kładę małe kawałki pozostałego ciasta.
  6. Piekę godzinę w tempertaurze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz