Banalnie prosty i szybki do zrobienia sernik z musem ananasowym jest bardzo delikatny dzięki mascarpone i dosłownie rozpływa się w ustach.
Do sernika można również użyć świeżego ananasa ale należy pamietać, iż należy go sparzyć i lekko obgotować przed dodaniem żelatyny. Galaretka bowiem i żelatyna w połączeniu ze świeżym ananasem nie tężeje.
Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:
na sernik:
- 500 g mascarpone
- 1 galaretka pomarańczowa
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 średnia puszka ananasów
dodatkowo:
- posypka czekoladowa
- ciastka typu delicje szampańskie na spód
Przygotowanie:
- Na spód formy wykładam ciastka
- Galaretkę rozpuszczam w jednej szklance wody i mieszam z mascarpone do połączenia składników ( ja użyłam miksera) a następnie wylewam na ciastka i kładę do lodówki.
- Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody.
- Ananasy z puszki razem z sokiem miksuję i dodaję żelatynę a następnie wykładam na zastygniętą warstwę serową i wkładam do lodówki.
- Posypuję posypką czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz