czwartek, 20 lutego 2020

Sernik tropikalny



Banalnie prosty i szybki do zrobienia sernik z musem ananasowym jest bardzo delikatny dzięki mascarpone i dosłownie rozpływa się w ustach. 
Do sernika można również użyć świeżego ananasa ale należy pamietać, iż należy go sparzyć i lekko obgotować przed dodaniem żelatyny. Galaretka bowiem i żelatyna w połączeniu ze świeżym ananasem nie tężeje.

Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:
na sernik:
  • 500 g mascarpone
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 1 średnia puszka ananasów
dodatkowo:
  • posypka czekoladowa
  • ciastka typu delicje szampańskie na spód
Przygotowanie:
  1. Na spód formy wykładam ciastka
  2. Galaretkę rozpuszczam w jednej szklance wody i mieszam z mascarpone do połączenia składników ( ja użyłam miksera) a następnie wylewam na ciastka i kładę do lodówki.
  3. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. 
  4. Ananasy z puszki razem z sokiem miksuję i dodaję żelatynę a następnie wykładam na zastygniętą warstwę serową i wkładam do lodówki.
  5. Posypuję posypką czekoladową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz