Smaczne i szybkie do zrobienia placuszki na kefirze są znakomite na śniadanie jak i podwieczorek. Smakują znakomicie z cukrem pudrem lub miodem.
Jeśli chcemy aby były bardziej puszyste możemy ubić pianę z białka i dodać ją na koniec do masy zamiast dodawać od razu całe jajko.
Składniki na 7 sztuk:
na ciasto:
- 150 g mąki
- 250 ml kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
dodatkowo:
- masło do smażenia
- miód lub cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszam ze sobą (używam miksera). Ciasto będzie trochę gęściejsze niż naleśnikowe.
- Na małej patelce rozpuszczam odrobinę masła i wykładam po dwie łyżki ciasta. Smażę z obu stron.
- Posypuję cukrem pudrem lub polewam miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz