To jeden z moich ulubionych deserów. Prosty, szybki a do tego niezwykle delikatny i lekko kwaskowy w smaku.
Do jego wykonania można użyć mrożonego jak i świeżego agrestu.
Składniki na 2 porcje:
- 300 g agrestu (można użyć mrożonego)
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru ( lub więcej gdy agrest jest kwaśny)
- 2 łyżki cukru pudru ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Agrest wkładam do małego garnka, dodaję cukier. Gotuję na średnim ogniu cały czas mieszając aż agrest zacznie się rozpadać. Następnie owoce blenduję na mus ( ja blenduję je częściowo bo lubię wyczuwalne kawałki owoców)
- Kremówkę ubijam na sztywno ( można dodać cukier puder jeśli wolimy słodszy deser)
- Połowę zblendowanego agrestu wykładam na dno szklanek. Pozostałą część agrestu mieszam z połową ubitej kremówki. Na samą górę wyciskam za pomocą szprycy cukierniczej pozostałą część kremówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz