wtorek, 25 lutego 2020

Mus agrestowy


To jeden z moich ulubionych deserów. Prosty, szybki a do tego niezwykle delikatny i lekko kwaskowy w smaku. 
Do jego wykonania można użyć mrożonego jak i świeżego agrestu. 

Składniki na 2 porcje:
  • 300 g agrestu (można użyć mrożonego)
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki cukru ( lub więcej gdy agrest jest kwaśny)
  • 2 łyżki cukru pudru ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Agrest wkładam do małego garnka, dodaję cukier. Gotuję na średnim ogniu cały czas mieszając aż agrest zacznie się rozpadać. Następnie owoce blenduję na mus ( ja blenduję je częściowo bo lubię wyczuwalne kawałki owoców)
  2. Kremówkę ubijam na sztywno ( można dodać cukier puder jeśli wolimy słodszy deser) 
  3. Połowę zblendowanego agrestu wykładam na dno szklanek. Pozostałą część agrestu mieszam z połową ubitej kremówki. Na samą górę wyciskam za pomocą szprycy cukierniczej pozostałą część kremówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz