Składniki na okrągłą formę do babki:
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- niecała szklanka cukru
- 4 łyżki majonezu
- kilka kropel aromatu rumowego lub cytrynowego
- 3/4 szklanki mąki + 1 łyżka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta do posypania formy
- olej do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Formę na babkę smaruję olejem a następnie posypuję bułką tartą.
- Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaję majonez i ponownie miksuję. Następnie dodaję olejek oraz mąki przesiane z proszkiem i miksuję do połączenia składników.
- Masę dzielę na dwie części. Do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie mieszam.
- Obie masy wylewam jednocześnie do formy ( w jednej ręce trzymam miskę z jasną masą a w drugiej z ciemną). Podczas wylewania masy delikatnie się krzyżują i dzięki temu powstaje efekt marmurka.
- Piekę godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz