Bardzo wilgotne i nafaszerowane prażonymi jabłkami muffinki są szybkie do zrobienia i znikają błyskawicznie.
Można użyć gotowych prażonych jabłek ze słoika lub zrobić je samemu. Wystarczy obrać i pokroić w kostkę jabłka, wrzucić do garnka, skropić sokiem z cytryny, dodać odrobinę cukru oraz i gotować chwilę pod przykryciem aż będą miękkie.
Składniki na 24 małe muffinki:
- 1 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki kakao
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju
- 6-7 pełnych łyżek prażonych jabłek
Przygotowanie:
- Do miski wsypuję suche składniki: sól, kakao, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszam do połączenia.
- Do drugiej miski wlewam mleko, olej, jajka i wszystko mieszam, następnie wkładam suche składniki i dokładnie mieszam. Gdy wszystko jest wymieszane na jednolitą masę dodaję prażone jabłka i delikatnie mieszam.
- Przelewam do silikonowych foremek i wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę przez około 20 minut opcja góra - dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz