Dla mnie racuchy są zawsze na drożdżach, nigdy na proszku do pieczenia. Te są bardzo miękkie i nadają się znakomicie na śniadanie jak i na podwieczorek.
Składniki na około 20 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru ( lub więcej gdy wolimy słodsze)
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 średni banan
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczam z cukrem, łyżeczką mąki i połową ciepłego mleka. Odstawiam rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.
- W międzyczasie banana miksuję z pozostałym mlekiem ( można go również pokroić na mniejsze kawałki zamiast miksować), dodaję pozostałą mąkę, sól, wiórki, jajko oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce.
- Rozgrzewam olej na patelni i wykładam po 2 łyżki ciasta. Smażę z obu stron aż będą rumiane. Wybieram ręcznikiem kuchennym z nadmiaru tłuszczu i posypuję cukrem pudrem.
PYSZNE!!!
OdpowiedzUsuń