Proste i smaczne chlebki z patelni, które są przesiąknięte przyprawami mogą być doskonałym dodatkiem do potraw. Nie są suche, gdyż jest w nich masło.
Ja moje zrobiłam z czosnkiem i ziołami prowansalskimi ale można je zrobić z samym czosnkiem lub z dowolną przyprawą.
Składniki na 8 sztuk:
na ciasto:
Ja moje zrobiłam z czosnkiem i ziołami prowansalskimi ale można je zrobić z samym czosnkiem lub z dowolną przyprawą.
Składniki na 8 sztuk:
na ciasto:
- 20 g drożdży
- 300 g mąki
- 4 łyżki oliwy
- 300 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
- około 100 g miękkiego masła
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Z drożdży, 1 łyżki mąki, cukru oraz wody robię rozczyn i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10 min.
- Do dużej miski wkładam pozostałą mąkę, oliwę, sól oraz rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
- Miękkie masło mieszam z czosnkiem i ziołami.
- Ciasto dzielę na 8 części. Każdą rozwałkowuję na koło a następnie smaruję masłem. Tak posmarowane składam w paski a następnie zawijam w slimaka, ktorego raz jeszcze rozwałkowuję.
- Smażę z obu stron na dobrze rozgrzanej suchej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz