Chlebki te często goszczą na naszym stole. Ich wykonanie jest proste i nie licząc czasu na wyrastanie ciasta także i szybkie.
Ja uwielbiam je jeść z domowym masłem czosnkowym lub sosem ziołowym.
Składniki na 8 sztuk:
- 20 g swieżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 2 1/4 szklanki mąki
- 20 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Drożdże mieszam z cukrem a następnie dodaję ciepłą wodę, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10 minut.
- Do dużej miski wkładam jogurt, masło, mąkę, sól oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiam ciasto, jeśli się klei dodaję odrobinę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Dzielę ciasto na 8 części. Każdą część rozwałkowuję na cienki, okrągły placek i smażę na dobrze rozgrzanej suchej patelni z obu stron. Chlebek przewracam na drugą stronę kiedy na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz