Sernik jest delikatny, kwaskowy i rozpływa się w ustach.
Ja go zrobiłam na kruchym cieście ale można również zrobić spód z kruchych ciasteczek.
Składniki na formę o średnicy 22cm:
na spód:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 85 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 800 g sera mielonego
- 200 ml śmietany 18%
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek soku z limonki
- 1 starta skórka z limonki
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto a następnie wykładam na formę wyłożoną papierem.
- Wszystkie składniki na masę serową miksuję i wylewam na ciasto.
- Piekę 30 min w temperaturze 170 stopni, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni opcja góra- dół. Studzę sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz