Smaczne, wilgotne, idealne do kawy i szybkie babeczki, których przygotowanie razem z pieczeniem zajęło mi mniej niż 30 minut.
Składniki na 11 babeczek:
Składniki na 11 babeczek:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki maku
- 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- niecała 1/2 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z cytryny lub 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Do jednej miski wrzucam składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak i mieszam.
- Do drugiej miski kładę mleko, olej, ekstrakt cytrynowy oraz jajka a następnie mieszam je i dodaję do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszam i przelewam do foremek.
- Piekę około 18 minut do suchego patyczka w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz