Prosta i naprawdę smaczna chałka, która smakuje rewelacyjnie z masłem i z poranną herbatą lub kawą. Ja zawsze robię ją z kruszonką ale można ją również posypać makiem lub cukrem waniliowym.
Składniki na 2 chałki:
na ciasto:
Składniki na 2 chałki:
na ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 22 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 65 g cukru
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- kruszonka* lub mak
Przygotowanie:
- 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże mieszam i zalewam połową ciepłego mleka. Odstawiam rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut.
- Do dużej miski dodaję pozostałą mąkę, jajko, sól, masło, rozczyn oraz pozostałe ciepłej mleko. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.
- Uderzam pięścią z góry w wyrośnięte ciasto a następnie dzielę ciasto na dwie części. Następnie każdą z nich dzielę na mniejsze kawałki i z każdego formuję wałek. 3 wałki łącze z sobą u góry a następnie robię z nich warkocz. Odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.
- Chałki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję kruszonką lub makiem.
- Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni opcja góra- dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz