Pyszne bułeczki, które są bardzo popularne w Portugalii. Ich nazwa znaczy tyle co "chleb Boga". Są trochę podobne do naszych drożdżówek z budyniem. Te jednak mają farsz kokosowy. Nadają się na znakomicie do porannej kawy jak i na podwieczorek.
Składniki na 10 sztuk :
na ciasto:
- 25 g drożdży
- niepełna szklanka ciepłego mleka ( około 230ml)
- 230 g mąki
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 60 g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru
na nadzienie:
- 2 małe jajka lub 1 duże
- 2 niepełne szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Drożdże rozdrabniam z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, zalewam ciepłym mlekiem i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10 min aż rozczyn ruszy.
- Do dużej miski wkładam pozostałą mąkę, jajka, masło, cukier oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam ciasto (jeśli się klei można dodać odrobinę więcej mąki; nie jest to jednak konieczne- ciasta bowiem nie wałkujemy tylko będziemy z nich robić bułeczki a im więcej mąki dodamy tym bardziej suche będzie ciasto). Ciasto odstawiam na około 90 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie wszystkie składniki na nadzienie dokładnie mieszam i przygotowuję blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto uderzam pięścią z góry i dzielę na 10 części. Z każdej części formuję bułeczkę, którą spłaszczam - brzegi są wyższe a środek płaski. Na środek kładę farsz kokosowy. Bułeczki przykrywam ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
- Piekę drożdżówki w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przed 18-20 minut aż będą rumiane.
- Posypuję cukrem pudrem.
fajne bułeczki; trzeba będzie zrobić
OdpowiedzUsuń