Tortilla hiszpańska to hiszpański omlet z ziemniakami i innymi dodatkami. Ja najczęściej robię go z dodatkiem kiełbasy. Tym razem zrobiłam go z cukinią i parmezanem. Robi się go bardzo szybko i może być podany jako dodatek do potraw lub danie główne.
Składniki na 2 sztuki o średnicy 24cm:
- 5 średnich ziemniaków
- 6 jajek
- 1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach
- 6 łyżek startego parmezanu
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieram, kroję na małe kawałki ( u mnie cienkie plasterki lub średnia kostka) i smażę na rozgrzanym oleju aż będą miękkie i lekko rumiane.
- Do miski wbijam jajka, dodaję cukinię, parmezan, bazylię, podsmażone ziemniaki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam.
- Na patelnię z rozgrzanym olejem ( wlewam tyle oleju aby pokrył jedynie dno patelni) wlewam połowę masy i smażę z obu stron ( kiedy spód jest usmażony na patelnię kładę pokrywkę a następnie odwracam patelnię; zsuwam z pokrywki na patelnię tortillę i smażę z drugiej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz