Uwielbiam połączenie malin i mięty. Tym razem wykorzystałam je w drożdżówkach, które są miękkie oraz z dużą ilością malin i budyniu.
Składniki na 12 małych drożdżówek:
na ciasto:
- 40 g drożdży
- 520 g mąki
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 80 g miękkiego masła
- 20 ml oliwy z oliwek
na masę budyniową:
- 1 1/2 opakowania budyniu śmietankowgo (łącznie 60 g)
- 750 ml mleka
- 3 łyżeczki cukru ( opcjonalnie- ja go nie użyłam bo moje drożdżówki mają lukier)
na kruszonkę:
- 50 g mąki
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu miętowego
dodatkowo:
- 250 g malin
- cukier puder do posypania lub do zrobienia lukru (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru oraz połowy mleka robię rozczyn, zostawiam do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce.
- Do miski wkładam mąkę, dodaję jajka, masło, oliwę z oliwek, sól, pozostały cukier, pozostałe mleko oraz rozczyn. Wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotowuję, w pozostałych 250 ml rozpuszczam proszek budyniowy; kiedy mleko w garnku się zagotuje dodaję rozpuszczony w pozostałym mleku proszek i mieszam. Przykrywam folią aby nie powstał kożuch.
- Ciasto dzielę na 12 części; każdą spłaszczam na kształt koła, zakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: wrzucam do miski wszystkie składniki i łącze ze sobą, odstawiam do lodówki.
- Na wyrośnięte ciasto nakładam budyń, maliny i posypuję kruszonką.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 18 - 20 minut.
- Kiedy ostygną posypuję cukrem pudrem lub lukrem.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Dodaj smaku z Gallo !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz