Zapiekane naleśniki z farszem pieczarkowo - cukiniowym to smaczny pomysł na obiad lub kolację. Naleśniki można zrobić dzień wcześniej aby zaoszczędzić czas. Zrobienie farszu zajmuje dosłownie chwilę i mamy posiłek gotowy.
Składniki na 6 sztuk:
na ciasto naleśnikowe:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- oliwa z oliwek GALLO CLASSICO (https://smakgallo.pl/classico.html)
na farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 średnia cukinia
- 4 łyżki śmietany crème fraîche
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek GALLO CLASSICO
- około 200 g startego żółtego sera
Przygotowanie:
- Ciasto naleśnikowe: mąkę, mleko, wodę i jajko mieszam ze sobą na jednolitą masę ( można użyć miksera)
- Na patelnię z odrobiną rozgrzanej oliwy z oliwek wylewam cienką warstwę ciasta i smażę z obu stron.
- Pieczarki kroję w paski, cebulę w drobną kostkę, cukinię w kostkę. Wszystko podsmażam na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaję sól i pieprz oraz śmietanę wszystko mieszam. Nakładam farsz na środek naleśnika i zwijam go a następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i posypuję serem żółtym.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut aż ser się roztopi.
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz