Ciasto, które zachwyciło wszystkich i rozeszło się w mgnieniu oka. Robi się je szybko. Jest miękkie, lekko wilgotne o mocno kakaowym smaku. Cukinia nie jest w nim wcale wyczuwalna.
Składniki ( wszystkie w temperaturze pokojowej) na formę o wymiarach 12x28 cm :
- 1 3/4 szklanki mąki*
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 szklanka startej cukinii (dobrze odciśniętej)
Przygotowanie:
- Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, kakao i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce ubijam jajka na puszystą masę. Potem wlewam olej, maślankę i cukier, wszystko mieszam mikserem na wolnych obrotach.
- Do masy jajecznej dodaję cukinię i mieszam. Następnie dodaję mąkę z proszkiem, kakao i solą. Bardzo dokładnie wszystko mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w nagrzanym do 175 stopni piekarnika przez około 40 - 45 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz