Smaczne mini drożdżówki z czekoladą i śliwką - znakomite na trwający śliwkowy sezon. Świetne na podwieczorek i jako słodka przekąska do pracy lub szkoły.
Składniki na 10 małych sztuk:
na ciasto:
- 20 g drożdży
- około 250 g mąki
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 50 g masła
- 10 śliwek bez pestek
- 5-6 łyżek kremu czekoladowego lub 50 g rozpuszczonej czekolady
- 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru oraz połowy mleka robię rozczyn, zostawiam do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce.
- Do miski wsypuję pozostałą mąkę, jajko, masło, sól, pozostały cukier, pozostałe mleko oraz rozczyn. Wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Ciasto wałkuję na prostokąt ( dłuższy bok powinien mieć około 40 cm długości) i smaruję kremem czekoladowym oraz posypuję cynamonem.
- Prostokąt kroję na 10 pasków - każdy o szerokości 4 cm. Na brzeg każdego paska kładę śliwkę i zawijam w roladkę. Odstawiam na kolejne 20 minut pod do wyrośnięcia.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 18 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz