Przepis znalazłam na jednym z blogów (tutaj). Nie dodałam cukru waniliowego, który był w przepisie, dodałam łyżeczkę startej cytryny. Babka jest lekko wilgotna i wygląda niezwykle efektownie. Moja mama stwierdziła, że jest lekko ,,gumowa". Ja natomiast nie wyczułam niczego takiego i z pewnością zrobię ją jeszcze niejeden raz.
Składniki na formę kominową:Żółta masa:
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 50 ml mleka
- 50 ml oleju
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 50 ml mleka
- 50 ml oleju
- 50 g mąki migdałowej
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- kakao
- tłuszcz do formy
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Formę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą.
- Masa żółta: żółtka miksuję z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo i naprzemiennie dodaję mleko i olej, na koniec dodaję przesianą mąkę z proszkiem.
- Masa biała: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, następnie stopniowo i naprzemiennie dodaję mleko i olej, na koniec dodaję przesiane mąki z proszkiem.
- Na dno blachy wykładam połowę warstwy żółtej i posypuję dokładnie kakao, następnie na kakao kładę połowę warstwy białej i kolejną warstwę kakao, dalej pozostałą warstwę żółtą i kakao, na koniec kładę pozostałą warstwę białą.
- Piekę około 50 minut do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz