Składniki na formę o wymiarach 17x17cm:
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- około 240 g mąki
- 20 g drożdży
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru
- słoik powideł śliwkowych
Przygotowanie:
- Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki drożdży i łyżeczki cukru tworzę rozczyn.
- Rozczyn dodaję do pozostałej mąki, kakao, przyprawy korzennej, oliwy z oliwek, cukru oraz jajko, wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
- Ciasto dzielę na trzy części, każdą rozwałkowuje na kwadrat o wymiarach blachy. Pierwszą część kładę na blachę wyłożoną papierem i smaruję powidłami, następnie kładę kolejną warstwę ciasta i smaruję powidłami, wykładam ostatnią warstwę ciasta. Odkładam do wyrośnięcia na około 25 minut.
- Piekę około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz