Sezon truskawkowy w pełni. Wykorzystałam je jako dodatek do babki budyniowej. Wyszła rewelacyjna i pewnie w przyszłości będę ją próbować z innymi owocami.
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 4 budynie śmietankowe po 40 g każdy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao lekko zaokrąglona
- 10 truskawek
- Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę.
- Naprzemiennie do masy jajecznej dodaję olej oraz suche składniki (mąkę, budyń, proszek do pieczenia).
- Z masy odkładam 5 łyżek, dodaję do nich kakao i mieszam.
- Wykładam jasną masę do formy wyłożonej papierem. Na masę jasną na środku w poprzek wykładam masę z kakao.
- Truskawki kroję na pół i kładę przekrojoną stroną do góry.
- Piekę w nagrzanym do 175 stopni piekarniku 40-45 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz