piątek, 21 września 2018

Muffinki jajeczne z serem i cukinią


Cukinia jest u mnie w kuchni nieocenionym warzywem. Robię z niej przepyszne ciasta, zapiekanki, zupy czy też ketchup. Często wykorzystuję ją również kiedy robię omlet, jajecznicę czy też muffinki jajeczne, które często goszczą na naszym śniadaniowym stole. Są one nie tylko pożywne ale i bardzo smaczne.

Składniki na 7 muffinek:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki startej cukinii na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 szklanki tartego sera
  • 4 łyżki mleka
  • sól pieprz
  • olej
Przygotowanie:
  1. Formy do muffinek smaruję olejem.
  2. Ser i cukinię mieszam ze sobą i rozdzielam równo do form na muffinki. 
  3. Jajka wbijam do miski, roztrzepuję widelcem, dodaję mleko, mieszam i wylewam równo na cukinię z serem.  
  4. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut ( aż wyrosną i będą zarumienione).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz