piątek, 22 marca 2019

Chleb pszenno - orkiszowy na zakwasie

Składniki na 2 chlebki:
  • ok 500 g zakwasu ( 1 duży kubek - u mnie to kubek czerwony, który mieści około 500 g)
  • 1 kubek mąki orkiszowej ok 500 g
  • 1 kubek mąki pszennej ok 500 g
  • 1 łyżeczka soli
  • ok 100 g słonecznika
  • ok 2 łyżek ziaren chia
  • ok 3/4 kubka ciepłej wody
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypuję kubek mąki pszennej, kubek mąki żytniej, kubek zakwasu ( u mnie kubek to około 500 g; ważne natomiast są proporcje: zakwas: mąka pszenna: mąka orkiszowa które wynoszą 1:1:1), sól, ziarna oraz wodę. To ile wody damy zależy od zakwasu - im gęstszy zakwas tym więcej wody potrzeba; ciasto nie może być zbyt gęste ale też nie może być zbyt rzadkie. Na koniec wszystko mieszam
  2. Przekładam masę do wysmarowanej olejem i posypanej mąką foremki; Ważne aby masa, którą wlewamy była do połowy foremki gdyż potem urośnie. Wierzch chleba delikatnie smarujemy wodą i przykrywamy folią aby nie wysechł; odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2-3 godziny ( to jak długo będzie potrzebował chleb na wyrośnięcie zależy od zakwasu - czasem chleb urośnie po 1h a czasem potrzebuje nawet 5-6h). Chleb który jest gotowy do wypieku to taki, który podwoił swoją objętość)
  3. Chleb pieczemy w nagrzanym do 230 stopni piekarniku ( opcja góra - dół) przez 10 min a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 45 minut
  4. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy ( powinien sam wyskoczyć) i studzimy na klatce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz