Składniki na formę o średnicy 21 cm:
na biszkopt:
- 5 jajek - osobno białka i żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 niepełna szklanka mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mielonych migdałów
- odrobina olejku migdałowego
- 1 puszka brzoskwiń
- 250 g mascarpone
- 600 g kremówki
- ok 2 łyżek cukru pudru
dodatkowo:
- wódka do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie:
- Biszkopt przygotowuje według przepisu. Kiedy ostygnie dzielę na 3 płaty.
- Brzoskwinie odcedzam i kroję na kawałki
- Kremówkę ubijam; dodaję mascarpone, cukier i kawałki brzoskwiń ( dodatkowo dodałam niewielką ilość żelatyny ale nie jest to konieczne); Kremem smaruję blaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz