piątek, 15 marca 2019

Tort brzoskwiniowo - migdałowy


Składniki na formę o średnicy 21 cm:

na biszkopt:
  • 5 jajek - osobno białka i żółtka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 niepełna szklanka mąki 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki mielonych migdałów 
  • odrobina olejku migdałowego
na krem:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 250 g mascarpone 
  • 600 g kremówki 
  • ok 2 łyżek cukru pudru
dodatkowo:
  • wódka do nasączenia biszkoptu

Przygotowanie:
  1. Biszkopt przygotowuje według przepisu. Kiedy ostygnie dzielę na 3 płaty.
  2. Brzoskwinie odcedzam i kroję na kawałki
  3. Kremówkę ubijam; dodaję mascarpone, cukier i kawałki brzoskwiń ( dodatkowo dodałam niewielką ilość żelatyny ale nie jest to konieczne); Kremem smaruję blaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz