czwartek, 18 kwietnia 2019

Babeczki waniliowe


Składniki na 9 sztuk:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 20 g budyniu waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju
Przygotowanie:
  1. Masło rozpuścić i wystudzić.
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z solą. Nie przerywając ubijania dodawać po trochę cukru a następnie po żółtku.
  3. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać masło i delikatnie wymieszać.
  4. Foremki (użyłam silikonowych) wysmarować olejem i nałożyć ciasto do połowy wysokości. Piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz