Składniki na formę 24 x 24:
- paczka okrągłych biszkoptów
- 1 kilogram sera z wiaderka
- 5 jajek
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
- 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
- Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie blaszki rozłożyć biszkopty.
- Białka oddzielić od żółtek, wlać do wysokiego naczynia i ubić.
- Żółtka ucierać z cukrem do momentu aż zamienią się w gęstą, jasną i puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera, następnie wsypać budynie i wlać olej. Na końcu delikatnie dużą drewnianą łyżką wmieszać ubitą pianę z białek.
- Masę serową wylać na biszkopty, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
- Kiedy sernik wystygnie przygotować piankę na wierzch. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować. Odstawić na chwilę do momenty aż będzie miała konsystencję pianki. Przełożyć do rękawa (jeśli jest jeszcze zbyt rzadka do odczekać aż zgęstnieje na tyle aby utrzymać kształt po wyciśnięciu) i wyciskać na sernik rozetki lub inne dowolne kształty. Wstawić sernik do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz