środa, 3 kwietnia 2019

Cynamonki

Składniki na około 30 cynamonek:

  • 1 szklanka mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru 
  • ok 70 g masła
  • 500 g mąki
na nadzienie:
  • ok 70 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
  2. Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję mąkę; odstawiam do wyrośnięcia na 1h.
  3. W międzyczasie masło rozpuszczam, dodaję cukier i cynamon; wszystko mieszam.
  4. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i polewam rozpuszczonym masłem z cynamonem następnie zwijam w roladę.
  5. Roladę przecinam na paski co około 3 cm i wykładam na blachę.
  6. Odkładam cynamonki do ponownego wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce.
  7. Piekę ok 20 min w temperaturze 170 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz