niedziela, 16 czerwca 2019

Budyniowe ciasto z truskawkami

Składniki na blaszkę 23x23 cm:
  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • niecałe 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 125 g margaryny
  • 1/4 szklanki mleka
  • ok. 400 g świeżych truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i budyniem. 
  2. Masło miksuję razem z cukrami na puszystą masę ( zaczynam od wolnych obrotów ). Następnie dodaję po jednym jajku, miksując po dodaniu każdego. 
  3. Naprzemiennie dodaję w kilku porcjach mleko i przesiane składniki. 
  4. Ciasto wykładam do formy o wym. 23×23 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Na wierzchu układam ćwiartki truskawek. 
  6. Piekę w temp. 180 C przez około 50-55 min do tzw. suchego patyczka. 
  7. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz