Składniki na blaszkę 23x23 cm:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej ( szklanka o pojemności 250 ml)
- niecałe 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy w proszku
- 4 jajka
- 125 g masła
- 125 g margaryny
- 1/4 szklanki mleka
- ok. 400 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i budyniem.
- Masło miksuję razem z cukrami na puszystą masę ( zaczynam od wolnych obrotów ). Następnie dodaję po jednym jajku, miksując po dodaniu każdego.
- Naprzemiennie dodaję w kilku porcjach mleko i przesiane składniki.
- Ciasto wykładam do formy o wym. 23×23 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu układam ćwiartki truskawek.
- Piekę w temp. 180 C przez około 50-55 min do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz