niedziela, 16 czerwca 2019

Pękające ciasteczka

Składniki na około 20 sztuk:
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 60 g masła
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Masło rozpuszczam z czekoladą na wolnym ogniu.
  2. Mąkę przesiewam, dodaję sól, proszek do pieczenia i wszystko mieszam
  3. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę.
  4. Do ubitych jajek wlewam rozpuszczoną czekoladę i mieszam, następnie dodaję suche składniki i mieszam łyżką.
  5. Odkładam masę na minimum 3h do lodówki aby stwardniała lub na godzinę do zamrażalnika. 
  6. Wyciągam masę i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, które odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia; gotowe kulki raz jeszcze kładę do lodówki na 15 minut gdyż masa musi być zimna. 
  7. Wyciągam kulki i obtaczam je w cukrze pudrze z każdej strony. Kładę z powrotem na blachę ale ich nie rozgniatam na płasko.
  8. Piekę 10 minut w temperaturze 170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz