Składniki na około 20 sztuk:
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 60 g masła
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 120 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczam z czekoladą na wolnym ogniu.
- Mąkę przesiewam, dodaję sól, proszek do pieczenia i wszystko mieszam
- Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę.
- Do ubitych jajek wlewam rozpuszczoną czekoladę i mieszam, następnie dodaję suche składniki i mieszam łyżką.
- Odkładam masę na minimum 3h do lodówki aby stwardniała lub na godzinę do zamrażalnika.
- Wyciągam masę i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, które odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia; gotowe kulki raz jeszcze kładę do lodówki na 15 minut gdyż masa musi być zimna.
- Wyciągam kulki i obtaczam je w cukrze pudrze z każdej strony. Kładę z powrotem na blachę ale ich nie rozgniatam na płasko.
- Piekę 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz