Składniki:
na ciasto (wszystkie w temperaturze pokojowej)
- 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 150 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)
- 75 ml likieru wiśniowego (ewentualnie wódki)
- 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 ml likieru wiśniowego
- 700 g wiśni świeżych, świeżych lub odmrożonych (po odsączeniu wody) lub wiśni z kompotu, syropu, itp.
- Ponadto:
- 750 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej, na przełożenie i ozdobienie
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem
- Masło rozpuszczam z czekoladą. Następnie powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując.
- Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników (nie miksować).
- Białka ubić z dodatkiem soli na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej masy.
- Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.
- Wszystkie składniki z masy wiśniowej (oprócz wiśni) umieścić w garnuszku i dobrze wymieszać. Podgrzewać (cały czas mieszając) i ugotować kisiel. Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystudzenia.
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasączyć (ostatnie 50 ml).
- Tort z boków pokryć śmietaną i udekorować. Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz