niedziela, 23 czerwca 2019

Pierożki drożdżowe z ruskim farszem

Składniki na około 20 pierogów:
na ciasto:
  • 21 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka do podsypywania
na farsz:
  • 250 g sera białego tłustego
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
  2. Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. W międzyczasie robimy farsz.
  3. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
  4. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż będzie zeszklona (brązowa). 
  5. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę, przyprawy oraz ser i wszystko mieszamy do połączenia składników.
  6. Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka i na środek nakładamy farsz, sklejamy pierogi i wykładamy na blachę wysmarowaną oliwą; wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 225°C mniej więcej przez 18 minut, aż będą chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz