Składniki na około 20 pierogów:
na ciasto:
- 21 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- mąka do podsypywania
na farsz:
- 250 g sera białego tłustego
- 3 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
- Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. W międzyczasie robimy farsz.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż będzie zeszklona (brązowa).
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy cebulę, przyprawy oraz ser i wszystko mieszamy do połączenia składników.
- Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka i na środek nakładamy farsz, sklejamy pierogi i wykładamy na blachę wysmarowaną oliwą; wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 225°C mniej więcej przez 18 minut, aż będą chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz