Składniki
na biszkopt:
na biszkopt:
- 6 jajek ( osobno białka i żółtka)
- niepełna szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki maku
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 200 g masła
dodatkowo:
- dżem porzeczkowy
- mleczna czekolada
- sok z cytryny z wodą w proporcji 50:50 do nasączenia biszkoptu
- płatki migdałów ( opcjonalnie na wierz)
Przygotowanie:
- Biszkopt: białka ubijam na sztywno; pod koniec ubijania dodaję cukier następnie powoli i pojedynczo wrzucam żółtka do ubitych białek oraz mąkę i proszek do pieczenia; wszystko delikatnie mieszam.
- Ciasto biszkoptowe dzielę na 3 części. Do jednej z nich dodaję kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak.
- Na blachę, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia wykładam po jednej łyżce masy z kakao, jednej z wiórkami i jednej z makiem ( mas nie mieszam ze sobą - mają powstać ciapki) - czynność powtarzam tak długo dopóki nie wyleję na blachę wszystkich mas.
- Biszkopt piekę ok 40 minut do suchego patyka w temperaturze 170 stopni; kiedy biszkopt jest gotowy wyciągam z piekarnika i rzucam z wysokości kolan na podłogę - zapobiega to jego opadnięciu.
- Krem budyniowy: w 1/2 szklanki mleka wymieszać cukier i obie mąki, resztę mleka zagotowuję.
- Do gotującego mleka dodać cukier, mąki i aromat zrobić budyń cały czas mieszając
- Zdjąć budyń z ognia i przykryć folią ( folia ma dotykać masy, inaczej zrobi się kożuch); odstawić do ostudzenia.
- Masło ubić mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodawać budyń ( gdy będzie dodany za szybko masa się zważy)
- Biszkopt dzielę na dwa płaty; pierwszy z nich nasączam wodą z cytryną, następnie smaruję dżemem porzeczkowym i wykładam połowę kremu; przykrywam drugim biszkoptem nasączonym wodą z cytryną i wykładam resztę kremu budyniowego i smaruję wierzch dżemem porzeczkowym oraz roztopioną mleczną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz