czwartek, 6 czerwca 2019

Popapraniec z kremem budyniowym

Składniki
na biszkopt:
  • 6 jajek ( osobno białka i żółtka)
  • niepełna szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy
  • mleczna czekolada
  • sok z cytryny z wodą w proporcji 50:50 do nasączenia biszkoptu
  • płatki migdałów ( opcjonalnie na wierz)
Przygotowanie:
  1. Biszkopt: białka ubijam na sztywno; pod koniec ubijania dodaję cukier następnie powoli i pojedynczo wrzucam żółtka do ubitych białek oraz mąkę i proszek do pieczenia; wszystko delikatnie mieszam.
  2. Ciasto biszkoptowe dzielę na 3 części. Do jednej z nich dodaję kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak.
  3. Na blachę, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia wykładam po jednej łyżce masy z kakao, jednej z wiórkami i jednej z makiem ( mas nie mieszam ze sobą  - mają powstać ciapki) - czynność powtarzam tak długo dopóki nie wyleję na blachę wszystkich mas.
  4. Biszkopt piekę ok 40 minut do suchego patyka w temperaturze 170 stopni; kiedy biszkopt jest gotowy wyciągam z piekarnika i rzucam z wysokości kolan na podłogę - zapobiega to jego opadnięciu.
  5. Krem budyniowy: w 1/2 szklanki mleka wymieszać cukier i obie mąki, resztę mleka zagotowuję.
  6. Do gotującego mleka dodać cukier, mąki i aromat zrobić budyń cały czas mieszając
  7. Zdjąć budyń z ognia i przykryć folią ( folia ma dotykać masy, inaczej zrobi się kożuch); odstawić do ostudzenia.
  8. Masło ubić mikserem na wysokich obrotach, stopniowo dodawać budyń ( gdy będzie dodany za szybko masa się zważy)
  9. Biszkopt dzielę na dwa płaty; pierwszy z nich nasączam wodą z cytryną, następnie smaruję dżemem porzeczkowym i wykładam połowę kremu; przykrywam drugim biszkoptem nasączonym wodą z cytryną i wykładam resztę kremu budyniowego i smaruję wierzch dżemem porzeczkowym oraz roztopioną mleczną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz