Składniki na blachę o formacie ok 28x28cm:
- 20 g drożdży
- 300 g mąki
- 150 ml wody
- 4 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml śmietany kremówki
- wybrane owoce
- czekoladowa posypka
- Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
- Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i rozwałkowujemy na format pasujący do blachy.
- Piekę w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 18 minut
- Kremówkę ubijam i smaruję nią pizzę kiedy ostygnie, na wierzch kładę owoce oraz posypkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz