Składniki na 14 ciasteczek:
- 120 g masła
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanka cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 80 g posiekanej czekolady ( ja dodaję gorzką czekoladę o zawartości min. 70% kakao ale może być nawet mleczna czekolada jeśli ciasteczka mają być słodsze)
- Wszystkie składniki ( oprócz czekolady) mieszamy ze sobą i wyrabiamy z nich ciasto, kiedy ciasto jest wyrobione dodajemy czekoladę ( gdybyśmy dodali od razu czekoladę to pod wpływem ciepła naszych rąk zaczęłaby się roztapiać)
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładam po jednej łyżce masy i formuję ciastka.
- Piekę w 170 stopniach z termoobiegiem przez 12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz