Składniki na około 14 średnich drożdżówek
- 1 szklanka mleka
- 40 g drożdży
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- ok 70 g masła
- 500 g mąki
- 250 g mascarpone
- 200 g borówek
- 2 łyżeczki cukru
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- białko do sklejenia drożdżówek i posmarowania wierzchu
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z jedną łyżeczką cukru i jedną łyżeczką mąki i zostawiam na około 15 min w ciepłym miejscu aż rozczyn ruszy.
- Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję rozczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję mąkę; odstawiam do wyrośnięcia na 1h.
- Borówki mieszam z serem i cukrem ( jeśli borówki są duże kroję na pół).
- Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i wykrawam kwadraty o boku 10 cm; na środek nakładam łyżkę farszu i smaruję brzegi kwadratu białkiem, składam kwadrat w trójkąt.
- Odkładam drożdżówki do ponownego wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce.
- Wierzch smaruję białkiem.
- Piekę ok 25 min w temperaturze 180 stopni aż będą rumiane.
- Posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz