poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Ciasteczka cytrynowe z lawendą


Pyszne kruche ciasteczka o smaku cytryny i lawendy. Znakomicie nadają się do kawy jak i na wycieczkę. 

Składniki na około 30 ciasteczek:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 115 g zimnego masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatków lawendy 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wkładam do miski i wyrabiam ciasto. Wyrobione ciasto wkładam do lodówki na minimum 30 minut. 
  2. Ciasto cienko rozwałkowuję pomiędzy dwoma papierami do pieczenia. Ponieważ ciasto szybko robi się miękkie i ciężko jest je wtedy rozwałkować to trzymam ciasto cały czas w lodówce i odrywam po kawałku, który na bieżąco rozwałkowuję, i z którego wycinam kółka. 
  3. Piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 12 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz