Składniki na około 30 ciasteczek:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g zimnego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka suszonych kwiatków lawendy
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wkładam do miski i wyrabiam ciasto. Wyrobione ciasto wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
- Ciasto cienko rozwałkowuję pomiędzy dwoma papierami do pieczenia. Ponieważ ciasto szybko robi się miękkie i ciężko jest je wtedy rozwałkować to trzymam ciasto cały czas w lodówce i odrywam po kawałku, który na bieżąco rozwałkowuję, i z którego wycinam kółka.
- Piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz