Chociaż granita jest sycylijskim deserem lodowy to kupić ją można prawie wszędzie we Włoszech. Deser ten to nic innego jak zamrożony sok owocowy lub mus owocowy, który w trakcie zamrażania jest rozbijany na mniejsze kawałki w taki sposób, że kawałki przypominają kryształy lodu. Do granity nie trzeba nawet dodawać cukru
Składniki na 2 duże porcje:
- około 400 g arbuza
- kilka listków mięty
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)*
* Ja cukru nie dodaję do granity bo lubię naturalny smak owoców. Jeśli jednak ktoś lubi bardziej słodkie lody musi wcześniej zrobić syrop. W garnuszku należy zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Wody musi być niewiele - dosłownie parę łyżeczek aby dało się rozpuścić cukier. Jeśli damy za dużo wody nasza granita będzie przypominać w smaku rozwodniony sok a tego nie chcemy :)
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Arbuza kroimy na małe kawałki i usuwamy pestki - to ważne bo nie chcemy aby w naszej czerwonej granicie były czarne kropki :)
- Następnie wszystko miksujemy w blenderze ( łącznie z wyżej zrobionym syropem cukrowym jeśli granita ma być słodsza) i przelewamy mus do pojemnika.
- Pojemnik przykrywamy i wkładamy do zamrażalnika. Po około godzinie co około 30 minut przez następnie około 3 h mieszamy ją łyżką aby nie dopuścić do zamarznięcia musu do postaci jednego dużego kawałka lodu. Mają jedynie powstać kawałki przypominające kryształy lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz