sobota, 3 sierpnia 2019

Kluski leniwe


Składniki na 2 porcje mniejsze lub jedną dużą:
  • 280 g sera białego
  • 1/2 szklanki mąki*
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • około 5 łyżek masła
*Ilość mąki zależy od tego jakiego sera używamy. Jeśli ser jest wielokrotnie mielony musimy dodać więcej mąki

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wkładam do miski a następnie wyrabiam z nich ciasto. Ciasto musi być dobrze wyrobione aby kluski w wodzie się nie rozwaliły. Dobrze wyrobione tzn, że nie może się kleić do rąk ani rozsypywać. Jeśli tak się dzieje należy dodać więcej mąki. Ciasto najlepiej wyrabiać szybko i energicznie. Im dłużej i wolniej to robimy tym więcej mąki potrzeba. 
  2. Deskę do krojenia posypuję mąką. Ciasto dzielę na 6 -8 mniejszych części. Z każdej z nich formuję wałek o grubości palca i dzielę go na kawałki o długości około 3 cm
  3. Wrzucam do osolonej wody i od momentu wypłynięcia gotuję kilka sekund. Łyżką cedzakową wyciągam z wody.
  4. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję do niego bułkę tartą i mieszam. Polewam kluski.

1 komentarz: