Składniki na 2 porcje mniejsze lub jedną dużą:
- 280 g sera białego
- 1/2 szklanki mąki*
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej
- około 5 łyżek masła
*Ilość mąki zależy od tego jakiego sera używamy. Jeśli ser jest wielokrotnie mielony musimy dodać więcej mąki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wkładam do miski a następnie wyrabiam z nich ciasto. Ciasto musi być dobrze wyrobione aby kluski w wodzie się nie rozwaliły. Dobrze wyrobione tzn, że nie może się kleić do rąk ani rozsypywać. Jeśli tak się dzieje należy dodać więcej mąki. Ciasto najlepiej wyrabiać szybko i energicznie. Im dłużej i wolniej to robimy tym więcej mąki potrzeba.
- Deskę do krojenia posypuję mąką. Ciasto dzielę na 6 -8 mniejszych części. Z każdej z nich formuję wałek o grubości palca i dzielę go na kawałki o długości około 3 cm
- Wrzucam do osolonej wody i od momentu wypłynięcia gotuję kilka sekund. Łyżką cedzakową wyciągam z wody.
- Na patelni rozpuszczam masło, dodaję do niego bułkę tartą i mieszam. Polewam kluski.
Smaczna propozycja Haniu :) Dla mnie smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuń