sobota, 3 sierpnia 2019

Kuchnia austriacka: Kaiserschmarrn


Kaiserschmarrn to nic innego jak omlet, który jest przecinany na kawałki w trakcie smażenia. Może nie wygląda zbyt apetycznie ale jest bardzo smaczny. Podawany jest z rodzynkami maczanymi w rumie oraz powidłami śliwkowymi.

Składniki na 1 porcję:
  • 1 jajko 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 1/4 szklanki mąki 
  • 1 płaska łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)*
  • powidła śliwkowe 
  • garstka rodzynek 
  • rum do zalania rodzynek 
* Ja cukru nie używam lub daję maksymalnie 1/2 łyżeczki bo powidła są słodkie. 

Przygotowanie
  1. Rodzynki namaczam w rumie.
  2. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno.
  3. W osobnej misce dokładnie mieszam żółtko, mleko, mąkę, cukier (opcjonalnie) i masło, następnie dodaję ubitą pianę z białek i wszystko mieszam. 
  4. Wylewam masę na lekko natłuszczoną masłem patelnię. Na górę kładę zamoczone wcześniej rodzynki. Kiedy masa jest ścięta przekładam omlet na drugą stronę jednocześnie rozrywając go na mniejsze kawałki.
  5. Podaję na ciepło z powidłami śliwkowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz