Kaiserschmarrn to nic innego jak omlet, który jest przecinany na kawałki w trakcie smażenia. Może nie wygląda zbyt apetycznie ale jest bardzo smaczny. Podawany jest z rodzynkami maczanymi w rumie oraz powidłami śliwkowymi.
Składniki na 1 porcję:
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)*
- powidła śliwkowe
- garstka rodzynek
- rum do zalania rodzynek
* Ja cukru nie używam lub daję maksymalnie 1/2 łyżeczki bo powidła są słodkie.
- Rodzynki namaczam w rumie.
- Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno.
- W osobnej misce dokładnie mieszam żółtko, mleko, mąkę, cukier (opcjonalnie) i masło, następnie dodaję ubitą pianę z białek i wszystko mieszam.
- Wylewam masę na lekko natłuszczoną masłem patelnię. Na górę kładę zamoczone wcześniej rodzynki. Kiedy masa jest ścięta przekładam omlet na drugą stronę jednocześnie rozrywając go na mniejsze kawałki.
- Podaję na ciepło z powidłami śliwkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz