sobota, 10 sierpnia 2019

Placuszki na kefirze z miętą i cytryną


Składniki na około 25 sztuk:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 średnie jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki kefiru
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu miętowego lub około 8 listków świeżej mięty 
  • 1 starta skórka z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na jednolitą masę.
  2. Na patelni ( ja używam małych patelek dzięki czemu placuszki wychodzą równe) rozgrzewam olej i wylewam około 2 -3 łyżek masy w zależności od tego jak grube placuszki chcę. Ja wolę cienkie dlatego 2 łyżki mi wystarczają. Smażę z obu stron na średnim ogniu.  
  3. Podaję z cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz