Składniki na około 25 sztuk:
- 1 szklanka mąki
- 2 średnie jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 szklanki kefiru
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu miętowego lub około 8 listków świeżej mięty
- 1 starta skórka z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzucam do blendera i miksuję na jednolitą masę.
- Na patelni ( ja używam małych patelek dzięki czemu placuszki wychodzą równe) rozgrzewam olej i wylewam około 2 -3 łyżek masy w zależności od tego jak grube placuszki chcę. Ja wolę cienkie dlatego 2 łyżki mi wystarczają. Smażę z obu stron na średnim ogniu.
- Podaję z cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz