Składniki:
- 150 g quinoa
- 1 mała cebulka
- 150 g pieczarek
- garść zielonego szczypiorku
- 1/2 szklanki sera żółtego
- 1 jajko
- ok 3 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
- 450 ml bulionu warzywnego ewentualnie wody
- Quinoa dokładnie płuczę i odsączam. Zalewam bulionem, gotuję 15 minut pod przykryciem a następnie kolejne 10 minut aby spęczniała.
- Cebulę i pieczarki kroję w kostkę i podsmażam na patelni; szczypiorek drobno siekam. Wszystko dodaję do ugotowanej kaszy, dodaję jajko, ser, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszam.
- Formuję kotleciki, jeśli kleją się do rąk dodaję odrobinę więcej bułki tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz