Składniki:
- 500 g sera trzykrotnie zmielonego
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka wiśniowa
- 60 g masła
- 150 g płatków śniadaniowych cookie crisp
- 200 g śmietany kremówki 30%
- czerwony i zielony barwnik*
* Ciasto będzie mieć lepszy efekt jeśli doda się barwników. Ja ich nie użyłam i paski wyszły bardzo jasne.
Przygotowanie:
- Płatki rozdrabniam w blenderze, wykładam na tortownicę, polewam rozpuszczonym masłem i wkładam do lodówki.
- Każdą z galaretek rozpuszczam w 300 ml wody. Kiedy ostygną do każdej z nich dodaję połowę sera i dokładnie mieszam mikserem.
- Kiedy masy z galaretką zaczynają tężeć wylewam je do blaszki na spód z ciasteczek. Robię to naprzemiennie. Najpierw na sam środek wykładam 4 łyżki jednego koloru, następnie na środek 4 łyżki drugiego koloru. Robię tak aż do wyczerpania masy, wkładam do lodówki.
- Kremówkę ubijam, dodaję odrobinę czerwonego barwnika i wyciskam gwiazdki na górze sernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz