Przepyszny syrop, który może być używany jako dodatek do deserów czy naleśników. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, a jest zdecydowanie lepszy od tego kupionego w sklepie.
Składniki na 150 ml syropu:
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Migdały zalewam wrzącą wodą na 5-10 minut. Po tym czasie usuwam brązową skórkę, która łatwo powinna zejść. Jeśli ciężko schodzi zalewam migdały jeszcze raz. Możemy od razu kupić gotowe obrane migdały. Wtedy nie tracimy czasu na usuwanie skórek.
- Migdały obrane zalewam 1 szklanką letniej wody i odstawiam na godzinę.
- Migdały z wodą wkładam do blendera i miksuję.
- Na mały garnuszek nakładam gazę i wkładam zmiksowane migdały. Mocno wyciskam mleko migdałowe do garnuszka. Dodaję cukier i gotuję na średnim ogniu aż cukier się rozpuści a płyn zgęstnieje i będzie przypominać gęsty syrop. U mnie trwało to około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz