sobota, 17 sierpnia 2019

Syrop migdałowy


Przepyszny syrop, który może być używany jako dodatek do deserów czy naleśników. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, a jest zdecydowanie lepszy od tego kupionego w sklepie. 

Składniki na 150 ml syropu:
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
Przygotowanie: 
  1. Migdały zalewam wrzącą wodą na 5-10 minut. Po tym czasie usuwam brązową skórkę, która łatwo powinna zejść. Jeśli ciężko schodzi zalewam migdały jeszcze raz. Możemy od razu kupić gotowe obrane migdały. Wtedy nie tracimy czasu na usuwanie skórek.
  2. Migdały obrane zalewam 1 szklanką letniej wody i odstawiam na godzinę.
  3. Migdały z wodą wkładam do blendera i miksuję.
  4. Na mały garnuszek nakładam gazę i wkładam zmiksowane migdały. Mocno wyciskam mleko migdałowe do garnuszka. Dodaję cukier i gotuję na średnim ogniu aż cukier się rozpuści a płyn zgęstnieje i będzie przypominać gęsty syrop. U mnie trwało to około 40 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz