Przeważnie robię sernik z kilograma sera. Tym razem zrobiłam go z połowy porcji a na górę dałam truskawki i maliny, które przykryłam warstwą galaretki krystalicznej. Żeby jeszcze bardziej urozmaicić sernik masę podzieliłam na trzy części - każda z nich ma inny kolor. Dzięki temu sernik jest smaczny i kolorowy.
Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:
na ciasto:
Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:
na ciasto:
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 schłodzone małe żółtka
- szczypta soli
- 500 g serka z wiaderka lub dwukrotnie mielonego
- 3 średnie jajka ( żółtka i białka osobno)
- 1 budyń waniliowy
- 2 płaskie łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- czerwony barwnik spożywczy
na górę:
- 1 galaretka krystaliczna
- około 200 g owoców ( u mnie truskawki i maliny)
Przygotowanie:
- Ciasto: Wszystkie składniki wkładam do miski i wyrabiam z nich ciasto. Następnie zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie ścieram ciasto na tarce o grubych oczkach na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 22 cm i wkładam do nagrzanego piekarnika na 160 stopni.
- W międzyczasie do większej miski wkładam ser.
- W drugiej misce ubijam białka na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier oraz proszek budyniowy. Masę dodaję do sera i mieszam stopniowo dodając żółtka oraz olej. Ja użyłam miksera na małych obrotach.
- Masę dzielę na 3 części: do jednej dodaję kakao, do drugiej odrobinę barwnika a do trzeciej nic nie dodaję.
- Wyciągam podpieczony spód z piekarnika i wykładam po 1 łyżce z każdego koloru masy robiąc kleksy aż masa się skończy ( uwaga! Kleksów nie mieszam ze sobą bo wtedy nie będą widoczne różne kolory). Górę lekko wygładzam.
- Piekę godzinę w temperaturze 165 stopni. Zostawiam do ostudzenia.
- Galaretkę rozpuszczam w 300 ml kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na owoce. Owoce mają częściowo wystawać poza galaretkę. Wkładam do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz